Czekoladowa propozycja z
owocami na schyłek lata, gdy dojrzewają jeżyny, ciasto dzięki bąbelkom wody
gazowanej jest mięciutkie o lekkiej konsystencji, polane polewą czekoladową,
proste do przygotowania, nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności.
Składniki:
Na 22 sztuki dużych babeczek
4 jajka
40 dag mąki tortowej
25 dag cukru trzcinowego brązowego
200 ml oleju roślinnego
300 ml wody gazowanej
4 jajka
40 dag mąki tortowej
25 dag cukru trzcinowego brązowego
200 ml oleju roślinnego
300 ml wody gazowanej
4 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki nalewki porzeczkowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag świeżych jeżyn
50 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki nalewki porzeczkowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag świeżych jeżyn
Polewa czekoladowa
Jeżyny do dekoracji
Sposób wykonania:
Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę
z proszkiem do pieczenia, kakao, oraz startą gorzka czekoladą.
Do drugiej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier,
miksujemy, aż zrobią się lekko puszyste,
wlewamy olej, wodę gazowaną, oraz nalewkę porzeczkową, miksujemy krótko do
połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko
do połączenia.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do aluminiowych
foremek do babeczek na wysokość ¾,
posypujemy jeżynami wstawiamy do nagrzanego do
180*c piekarnika, pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka. Zimne
dekorujemy polewą czekoladową i jeżynami.
Słodkich wypieków!
Wyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńZjawiskowe:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie na sam widok ! :D
OdpowiedzUsuńSą prześliczne! I na pewno smakują nieziemsko :) Zapisuję sobie przepis i zrobię jutro dla mamy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń