STRONY

czwartek, 18 sierpnia 2016

Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu

Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami  z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut.





Składniki:

80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości
70 dag świeżej dyni
400 ml rosołu
1 mała cukinia
6 dużych pieczarek
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
Szczypta mielonego chili
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół z lubczykiem, natką pieruszki
2 łyżki słodkiej śmietanki
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Mięso myję, kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem oraz słodką papryką, podlewam oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut.

Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. 

Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili.

 Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. 
Smacznego!




4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !