Taki słoiczek domowej konfitury
to smak lata, to może być Twój popisowy przepis, bo przygotowane w ten sposób
owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy
deserów, zresztą gromadzenie zapasów leży w naturze człowieka. Smak poezja!
Składniki:
3 kg dojrzałych jeżyn
1,5kg cukru
4 goździki
1/2 cytryny
1 szklanka wody
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować z cukrem aż
powstanie syrop, włożyć czyte jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać goździki
oraz wyciśnięty z cytryny sok, gotować 20 minut często mieszając, należy uważać,
aby nie przypalić.
Następnie wsypać żelfiks
gotować około 3 minuty cały czas mieszając, rozlewać do czystych suchych
słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone, po czym wynieść do
spiżarki.
Rady:
Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych
odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę. To sposób na szybką domową konfiturę.
Są dwie podstawowe metody na dżemy i konfitury – albo szybko, albo tradycyjnie. Z jednej strony chciałoby się uniknąć środków żelujących, ale wtedy trzeba wygospodarować kilka godzin na gotowanie. Może żelfix udałoby się zastąpić naturalną pektyną? W każdym bądź razie, lubię jeżyny i zdecydowanie popieram ich przetwórstwo. Wprawdzie mi najbardziej smakują „na surowo”, ale małe zapasy do spiżarni przydadzą się po sezonie. Z pewnością skuszę się na przepis, bo konfitury jeżynowej z goździkami jeszcze nie próbowałam, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, nie każdy ma czas na wielogodzinne gotowanie czasem nawet kilkudniowe, wtedy środek żelujący ułatwia sprawę.
UsuńCo pektyny, jeszcze nie próbowałam.