STRONY

niedziela, 14 sierpnia 2016

Jeżynowa konfitura z goździkami


Taki słoiczek domowej konfitury to smak lata, to może być Twój popisowy przepis, bo przygotowane w ten sposób owoce są niezwykle smaczne, my uwielbiamy je jako dodatek do gofrów czy deserów, zresztą gromadzenie zapasów leży w naturze człowieka. Smak poezja!





Składniki:

3 kg dojrzałych jeżyn
1,5kg cukru
4 goździki
1/2 cytryny
1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z cukrem aż powstanie syrop, włożyć czyte jeżyny doprowadzić do wrzenia, dodać goździki oraz wyciśnięty z cytryny sok, gotować 20 minut często mieszając, należy uważać, aby nie przypalić.
Następnie wsypać żelfiks gotować około 3 minuty cały czas mieszając, rozlewać do czystych suchych słoiczków, okręcić w gruby koc, zostawić na noc okręcone, po czym wynieść do spiżarki.

Rady:

Można zrezygnować z żelfiksu ale wtedy należy  jeżyny zagotować 3 razy w kilkugodzinnych odstępach i zdejmować wytwarzającą się na powierzchni pianę. To sposób na szybką domową konfiturę.

2 komentarze:

  1. Są dwie podstawowe metody na dżemy i konfitury – albo szybko, albo tradycyjnie. Z jednej strony chciałoby się uniknąć środków żelujących, ale wtedy trzeba wygospodarować kilka godzin na gotowanie. Może żelfix udałoby się zastąpić naturalną pektyną? W każdym bądź razie, lubię jeżyny i zdecydowanie popieram ich przetwórstwo. Wprawdzie mi najbardziej smakują „na surowo”, ale małe zapasy do spiżarni przydadzą się po sezonie. Z pewnością skuszę się na przepis, bo konfitury jeżynowej z goździkami jeszcze nie próbowałam, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, nie każdy ma czas na wielogodzinne gotowanie czasem nawet kilkudniowe, wtedy środek żelujący ułatwia sprawę.
      Co pektyny, jeszcze nie próbowałam.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !