Dziś mam dla Was pomysł na
szybką zapiekankę z makaronem, powstała pod wpływem chwili podczas sprzątania
lodówki, miałam dużo sera oscypka po powrocie z gór, musiałam coś z nim zdziałać,
jak sami wiecie takie zapiekanki są najlepsze i za każdym razem powstaje coś
innego. Oczywiście oscypek można zastąpić dowolnym serem ale smak już nie ten.Do takich zapiekanek polecam foremki Gosia dzięki nim nie musisz natłuszczać naczynia ani myć po pieczeniu.
Składniki:
35 dag makaronu penne
30 dag dowolnej wędliny
2 duże cebule
1 cukinia
1 czerwona papryka
20 dag oscypka
3 łyżki oliwy
¾ szklanki słodkiej śmietanki
18%
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Makaron gotuję al dente w
osolonym wrzątku, odcedzam, przelewam zimną wodą zostawiam do osączenia.
Obraną cebulę oraz wydrążoną
paprykę kroję w grubszą kostkę, tak samo wędlinę, cukinię w pół plasterki,
przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do
makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę
startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do
zapiekanek, posypuję resztą startego sera.
Zapiekam 15-20 minut w nagrzanym do
180*c piekarnika. Przed podaniem posypuję natką.
Smacznego!
Ślicznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńPycha, musi smakować wyjątkowo smacznie
OdpowiedzUsuń