Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 12 sierpnia 2016

Góralska zapiekanka



Dziś mam dla Was pomysł na szybką zapiekankę z makaronem, powstała pod wpływem chwili podczas sprzątania lodówki, miałam dużo sera oscypka po powrocie z gór, musiałam coś z nim zdziałać, jak sami wiecie takie zapiekanki są najlepsze i za każdym razem powstaje coś innego. Oczywiście oscypek można zastąpić dowolnym serem ale smak już nie ten.Do takich zapiekanek polecam foremki Gosia dzięki nim nie musisz natłuszczać naczynia ani myć po pieczeniu.




Składniki:

35 dag makaronu penne
30 dag dowolnej wędliny
2 duże cebule
1 cukinia
1 czerwona papryka
20 dag oscypka
3 łyżki oliwy
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję al dente w osolonym wrzątku, odcedzam, przelewam zimną wodą zostawiam do osączenia.

Obraną cebulę oraz wydrążoną paprykę kroję w grubszą kostkę, tak samo wędlinę, cukinię w pół plasterki, przesmażam wszystko na rozgrzanej oliwie na patelni około 10 minut, dodaję do makaronu, wlewam śmietankę, doprawiam solą i pieprzem do smaku, dodaję połowę startego oscypka, mieszam, rozkładam do dwóch foremek aluminiowych do zapiekanek, posypuję resztą startego sera. 
Zapiekam 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarnika. Przed podaniem posypuję natką.
Smacznego!


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj