STRONY

czwartek, 18 sierpnia 2016

Sernik marcepanowo-jeżynowy


Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości.
Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto.



Składniki:

Masa serowa
1/2 szklanki cukru
10 dag marcepanu
1/2 szklanki mleka w proszku
     1/2 szklanki mleka
 4 jajka
1 budyń śmietankowy
Warstwa owocowa
15 dag jeżyn
 15 dag malin
Bita śmietana do dekoracji


Sposób przygotowania:

Masa serowa:
Zmielony ser, jajka, mleko w proszku, mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do połączenia składników.

Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami.
Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki na parę godzin.
Wierzch dekorujemy kleksami bitej śmietany, jeżynami i czekoladą.

Słodkich wypieków!


5 komentarzy:

  1. lubię takie ciasta, tylko szkoda że trzeba im poświęcić aż tyle czasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom, sernik to najprostrze ciasto świata, wszystkie składniki do miski i robi się samo, trzeba czekać tylko na stężenie galaretki, ale jak wrzucisz do niej mrożone owoce to raz dwa się zsiada :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !