Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca
warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost
rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości.
Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto.
Składniki:
Masa serowa
60 dag chudego twarogu Mlekoma
1/2 szklanki cukru
10 dag marcepanu
1/2 szklanki mleka
w proszku
1/2
szklanki mleka
4 jajka
1 budyń śmietankowy
Warstwa owocowa
15 dag jeżyn
15 dag
malin
Bita śmietana do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masa serowa:
Zmielony ser, jajka, mleko w proszku,
mleko zwykłe, cukier i budyń umieścić w jeden misce, zmiksować krótko tylko do
połączenia składników.
Gdy masa serowa będzie zmiksowana dodajemy
starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej
papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez
55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej
wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami.
Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do
lodówki na parę godzin.
Wierzch dekorujemy kleksami bitej
śmietany, jeżynami i czekoladą.
lubię takie ciasta, tylko szkoda że trzeba im poświęcić aż tyle czasu
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom, sernik to najprostrze ciasto świata, wszystkie składniki do miski i robi się samo, trzeba czekać tylko na stężenie galaretki, ale jak wrzucisz do niej mrożone owoce to raz dwa się zsiada :)
UsuńPyszny i piękny jak zwykle sernik :)
OdpowiedzUsuńPiekna dekoracja:)
OdpowiedzUsuńAleż przystrojony :>
OdpowiedzUsuń