STRONY

piątek, 26 sierpnia 2016

Sernik śmietanowy



Prosty sernik bez spodu, pieczony z warstwą kwaśnej śmietany, mazisty, rozpływajacy się w ustach-to wyjątkowo pyszne ciasto, ubogi w składniki , potrzebny nam będzie tylko miska i blender.
Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.






Składniki:


75 dag półtłustego twarogu
4 jajka
¾  szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy -70 g
300 ml śmietany kremówki

Warstwa śmietanowa:
2 szklanki gęstej śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Twaróg pokruszyć do miski, wbić jaja, wlać śmietankę, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, całość zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Wylać masę serową do wyłożonej papierem do pieczenia –szczelnie ! tortownicy o  śr 26 cm.
Włożyć do nagrzanego do 160*c piekarnika. Piec 55 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z przesianym cukrem pudrem, wyjąc gorący sernik z piekarnika rozsmarować śmietanę temp w piekarniku zwiększyć do 180*c i piec jeszcze 12-15 minut, studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. 

Po ostudzeniu włożyć do lodówki.

Słodkich wypieków!




4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !