STRONY

czwartek, 29 września 2016

Kawowo-piernikowa panna cotta




Dziś światowy dzień kawy,  ja to święto obchodzę każdego dnia, nie wyobrażam sobie życia bez filiżanki małej czarnej.

Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a jej miłośnicy mówią, że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery. 
Zapraszam na moją wersję kawowej panny cotty. 



Składniki:

Warstwa kawowo-piernikowa:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dr.Oetker
1 listek żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki cukru
130 ml gorącej wody

Warstwa kawowo-śmietanowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
25 ml likieru kawowego
1 laska wanilii
½ szklanki cukru pudru
4 listki żelatyny Dr.Oetker

Dekoracja:
Pokrojone pierniczki
solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker
krokant orzechowy

Jak wykonać ? 

Warstwa kawowo-piernikowa: 
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. 
Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Warstwa śmietanowo-kawowa: 
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. 
Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy.
Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym.

Smacznego!


3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !