Dziś światowy dzień kawy, ja
to święto obchodzę każdego dnia, nie wyobrażam sobie życia bez filiżanki małej
czarnej.
Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a
jej miłośnicy mówią, że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko
filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery.
Zapraszam na
moją wersję kawowej panny cotty.
Składniki:
Warstwa kawowo-piernikowa:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dr.Oetker
1 listek żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki cukru
130 ml gorącej wody
Warstwa kawowo-śmietanowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
25 ml likieru kawowego
1 laska wanilii
½ szklanki cukru pudru
4 listki żelatyny Dr.Oetker
Dekoracja:
Pokrojone pierniczki
solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker
krokant orzechowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dr.Oetker
1 listek żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki cukru
130 ml gorącej wody
Warstwa kawowo-śmietanowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
25 ml likieru kawowego
1 laska wanilii
½ szklanki cukru pudru
4 listki żelatyny Dr.Oetker
Dekoracja:
Pokrojone pierniczki
solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker
krokant orzechowy
Jak wykonać ?
Warstwa kawowo-piernikowa:
Żelatynę
moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą
wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy
do rozpuszczenia.
Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko
schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietanowo-kawowa:
Żelatynę
moczymy w zimnej wodzie.
Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy
wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do
wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę,
mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy.
Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy
do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy
wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub
sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym.
Smacznego!
Poparzyłam na zdjęcia i... wyobraźnia czuje ten smak! :) ahh... ;)
OdpowiedzUsuńAleż ona musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPiękna, brak słów jakie piękne zdjęcie zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuń