STRONY

środa, 28 września 2016

Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami


Często jesienią  wracam do tego przepisu, aura za oknem sprawia że, lubimy zjeść i to nie byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie,  o tym chyba każdy wie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz. Tej pokusie ulegnie każdy, kto tylko lubi gruszki i ser „śmierdziuszek „ Dzięki moczeniu w mleku schab dosłownie rozpływa się w ustach.



Chciałabym Wam przy okazji pokazać mój nowy nabytek, niezbędny w każdej kuchni , bo przecież czymś rozbijać mięso do obiadu trzeba, ja takich miałam kilka i wszystkie lądowały po pewnym czasie w koszu, włókna zostały rozrywane i mięso smażone miało smak podeszwy. Wreszcie trafiłam na tłuczek Victor ProChef  niezbyt specjalnie nastawiona na jakieś wow.
 Pierwsze użycie i oczy miałam jak 5 zeta co on potrafi, wreszcie trafiłam na taki co rozbija i przecina za jednym razem a mięso soczyste i kruche nawet przy grubych kotletach. To była miłość od pierwszego użycia!

Czy on ma jakieś wady ? ha… ma, odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół, że nie zwracam na niego uwagi, wystarczy dokręcić. 
Polecam Wam z czystym sumieniem.

Składniki:

60 dag schabu bez kości
½ cebuli
¾ szklanki mleka
2 małe gruszki
10 dag orzechów włoskich
10 dag sera z przerostem niebieskiej pleśni
1,5 szklanki wody
½ szklanki słodkiej śmietanki 22%
Mąka do obtoczenia
Olej do obsmażenia
Sól himalajska  do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Natka pietruszki do dekoracji

Jak wykonać ? 

Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą, zalewamy mlekiem, wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.



Po tym czasie schab osączamy z mleka, ręcznikiem papierowym delikatnie osuszamy ( mleko z cebulą wylewamy), oprószamy pieprzem do smaku, na każdym kotlecie rozkładamy pokrojone w plasterki gruszki, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym-troszkę odkładamy do sosu, oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi, zawijamy ciasno roladki-można końce spiać wykałaczkami, obtaczamy w mące. 



W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy z każdej strony roladki na złocisto, zalewamy gorącą wodą, dodajemy kilka ziarenek kolorowego pieprzu szczyptę soli-ale to dosłownie szczyptę bo ser pleśniowy sam w sobie jest słony i możemy przedobrzyć.

Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut , po tym czasie sos zalewamy słodką śmietanką dodajemy odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dekorujemy natką, podajemy np. z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!
Wpis powstał przy współpracy z marką Broda e-Shops System








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !