Puszyste ładnie listkujące się ciasto półfrancuskie
i słodka masa miodowo-orzechowa to prawdziwa uczta dla podniebienia. Choć wymagają poświecenia czasu jeśli chodzi o samo
ciasto, to efekt smakowy jest tego wart. Jedne z najlepszych rogalików jakie
jadłam.
Składniki:
Ciasto drożdżowo-francuskie:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
15 dag zimnego masła
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
½ laski wanilii
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
15 dag zimnego masła
Nadzienie:
17 dag orzechów włoskich
10 dag płynnego miodu prawdziwego
½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo :
1 jajko
Orzechowy krokant
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz
cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym
mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do
połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie,
uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w
lodówce przez 1 godzinę.
Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć na stolnicę
lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie
prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć
na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez
masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi
do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.
Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki
na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3
krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4
godziny do lodówki.
Nadzienie:
Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki,
mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę.
Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed
robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o
średnich wymiarach 60/30 cm kroimy na trójkąty zaczynajac od węższego boku, smarujemy
orzechowo-miodowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając od
najszerszej podstawy którą delikatnie nacinamy przy końcu i rozchylamy na boki,
do najmniejszej, zawinięte rogale układamy na blasze wyłożonej pergaminem, w
odpowiedniej od siebie odległości –dość duże urosną!
Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40
minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je rozkłóconym jajkiem ,posypujemy
orzechowym krokantem, wsadzamy do nagrzanego
do 180*c piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia około 25 minut. Z podanej porcji wychodzi około 12 sztuk rogali.
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSupeer! <3 Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi się moje Rogale Marcińskie.... Jej ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńRozpustne rogaliki :) Mega!
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wyglądają! Z chęcią zapiszę przepis! :D
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)