STRONY

czwartek, 8 września 2016

Szarlotka z bezową pianką i malinami




Uwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale.

Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift Dna to marzenie się spełniło. Jest piękna! A tylko zobaczcie jakie cudeńka tam mają. W każde zamówienie wkładają wiele serca, moja przesyłka była tak szczelnie zapakowana, że zanim się do niej dostałam minęło trochę czasu J
A ciasto na niej smakowało…wyjątkowo.





Składniki:

Blacha 25/30 cm
Ciasto:
1,5 szkalnki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:
1 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
2-3 łyżki brązowego cukru z cynamonem
2 łyżki wody

Bezowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru waniliowego
½ szklanki oleju

Dodatkowo:
½ litra świeżych malin

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką.
Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą.
Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki.

Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki.


Masa z jabłek:
Obrane jabłka  kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.

Bezowa pianka:
Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.

Złożenie ciasta:





Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.

Słodkich wypieków!

Zapraszam do świata personalizowanych prezentów na każdą okazję i dla każdego.





16 komentarzy:

  1. Szarlotka z malinami musiała smakować bosko!
    A patera przepiękna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności :). Ciasto wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi smaka narobiłaś na szarlotkę ;) chyba sobie zaraz cos upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygłąda to Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agata takie pyszności serwujesz, nie ładnie ;) a tak serio, kolejny rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie rozpłyna się te jabłka po upieczniu??

    OdpowiedzUsuń
  8. wlasnie pieke :) jabłek mogloby być troche więcej a piany mniej o jedno bialko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. do masy jabłkowej dodajemy kisiel czy budyń śmietankowy

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !