STRONY

niedziela, 11 września 2016

Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami

Ponieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak.

Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie.




Składniki:

1 kg chudej szynki wieprzowej
60 dag kiszonej kapusty z marchewką
4 średnie cebule
6 małych pieczarek
1 czerwona papryka
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki tortowej
½ łyżeczki ziarenek kminku
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
1 litr rosołu
4 liście laurowe
1 łyżeczka kolorowego ziarnistego pieprzu
2 ziela angielskie
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę.

W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista, wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką,  mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę  rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. 
Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut.

Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam  solą do smaku. 
Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie, wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia.

Podaję z pszenną bułeczką. 
Smacznego!






3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !