STRONY

wtorek, 27 września 2016

Galaretka wytrawna z winogron do mięs




Winogrona nadają się nie tylko na zdrowe soki czy nalewki, można je dodać do ciasta lub zrobić winną lekko korzenną galaretkę do mięs szczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni.





Składniki:

1 kg ciemnych winogron
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
3-4 gałązki świeżego rozmarynu
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 cytryna

Jak wykonać ? 

Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną  ze sparzonej wcześniej  wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok.
Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu  i uzupełniam zimną wodą-tyle aby winogrona były całe zanurzone, gotuję około 10 minut, po czym masę odciskam na gazie lekko przecierając zostawiając sam sok który wlewam z powrotem do garnka, dodaję cukier zelujący, doprowadzam do wrzenia, gotuję 3 minuty, po czym rozlewam do wyparzonych suchych, małych słoiczków. 
Okręcam w gruby koc i zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

1 komentarz:

  1. Chętnie wypróbuję przepis ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie https://www.facebook.com/ciastovelove/?fref=ts

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !