STRONY

poniedziałek, 5 września 2016

Rustykalna tarta z owocami jesieni



Galette- kruche chrupiące  ciasto , pieczone  bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki, jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem. 
Poza czasem wyrobienia ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja!




Składniki:

Ciasto:
      200g mąki pszennej
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
30ml wody
Szczypta soli

Nadzienie:
1 winne jabłko
2 śliwki węgierki
10 dag malin
10 dag ciemnego winogrona
3 łyżki brązowego cukru z cynamonem

Sposób przygotowania:


Ciasto:
Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koło o grubości około 0,5 cm posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem zostawiając ok.3 cm wolnego brzegu ciasta, rozłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły owoce.
Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp 180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów.

Słodkich wypieków!









6 komentarzy:

  1. Takie proste tarty są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka tarta zawsze mnie kusiła! Chyba w końcu musze ją zrobić :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonała tarta! uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega smaczna, a z tymi owocami zyskuje dodatkowo

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej tarty jeszcze nie piekłam,ale ta ilość owoców mnie mocno przekonuje :) fajny pomysł Aga :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !