Galette- kruche chrupiące ciasto , pieczone bez formy i dowolne owoce tym razem śliwki,
jabłka, winogrona i maliny. Obsypana cukrem cynamonem.
Poza czasem wyrobienia
ciasta jest bardzo szybka i prosta do przygotowania, uwielbiam ją jeszcze
ciepłą a podana z gałką lodów waniliowych to już poezja!
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
pszennej
100g zimnego masła
2 łyżki cukru
30ml wody
Szczypta soli
Nadzienie:
1 winne jabłko
2 śliwki węgierki
10 dag malin
10 dag ciemnego winogrona
3 łyżki brązowego cukru z cynamonem
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli oraz
pokrojone na plastry zimne masło, dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto.
Uformować kulę owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Owoce umyć, jabłko pokroić na plasterki tak samo
śliwki, maliny i winogrona zostawić w całości.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować
bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koło o grubości około 0,5 cm
posypać grubo 2 łyżkami brązowego cukru z cynamonem zostawiając ok.3 cm wolnego
brzegu ciasta, rozłożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć tak aby w części zakryły
owoce.
Posypać resztą cukru. Piec około 40 minut w temp
180*c, przed podaniem polać miodem lub położyć gałkę lodów.
Słodkich wypieków!
wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTakie proste tarty są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTaka tarta zawsze mnie kusiła! Chyba w końcu musze ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
doskonała tarta! uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńMega smaczna, a z tymi owocami zyskuje dodatkowo
OdpowiedzUsuńTakiej tarty jeszcze nie piekłam,ale ta ilość owoców mnie mocno przekonuje :) fajny pomysł Aga :)
OdpowiedzUsuń