Delikatne danie, z
włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem,
zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub
ciepłą kolację. Polecam!
Składniki:
25 dag makaronu cannelloni
40 dag świeżego szpinaku
½ kg mielonego mięsa
wieprzowego
15 dag sera cheddar
1 jajko
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Sól i pierz do smaku
1,5 szklanki sosu pomidorowego
domowego
Sos beszamelowy:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
Suszony rozmaryn do smaku
Biały pieprz do smaku
5 dag startego sera cheddar do
posypania
Świeża papryczka chili-niekoniecznie
Jak wykonać ?
Cebulę i czosnek obrać posiekać
, zeszklić na oliwie, dodać mielone
mięso, dusić aż będzie usmażone, doprawić w trakcie solą i pieprzem, dodać
liście świeżego szpinaku, dusić do odparowania wody, zestawić z kuchenki, do
gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać.
Tak przygotowanym farszem
nadziewać suche rurki cannelloni.
W naczyniu żaroodpornym na dnie
wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondelku,
wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać
mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Doprawić solą, białym pieprzem
i rozmarynem oraz gałką, zagotować zdjąć z ognia. Zalać sosem dokładnie rurki-powinny
być całkowicie zanurzone, widelcem przemieszać delikatnie tak aby sos dostał
się w każdy zakamarek-wtedy będziemy mieć gwarancję że rurki równomiernie się
upieką i będą mięciutkie.
Naczynie przykrywamy szklaną
pokrywą lub folią aluminiową zapiekamy około 30 minut w temp 180*c. Kilka minut
przed końcem pokrywę zdjąć i lekko zrumienić.
Przed podaniem można obłożyć
plasterkami świeżej chili. Danie zyska na pikantności.
Smacznego!
Hmm, na bogato. Lubię :D
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cannelloni, ale ze szpinakiem jeszcze nie jadłam. Tak kolorowo podane zachęca do skosztowania.
OdpowiedzUsuń