Słodycze również mogą być
zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie.
W tym wypieku użyłam mleka
kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega
wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się uda, okazało się że niepotrzebnie.
Do pełni szczęścia brakuje tylko filiżanki
gorącej herbaty. Polecam na jesienne popołudnia dla całej rodziny.
Jemy najpierw oczami, więc ten wypiek wykonajcie z dbałością. Będzie pysznie i zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję #Ambition
Jemy najpierw oczami, więc ten wypiek wykonajcie z dbałością. Będzie pysznie i zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję #Ambition
Składniki:
Tortownica 22 cm
Składniki:
Ciasto:
10 dag marchewki
10 dag dyni
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka mleka kokosowego
½ szklanki syropu klonowego
1 łyżka ksylitolu
2 jajka
18 dag mąki żytniej chlebowej
typ 720
10 dag masła
3 łyżki rodzynek
3 łyżki żurawiny
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
Polewa:
10 dag czekolady
1 czubata łyżka oleju
kokosowego
2 łyżki mleka sojowego
1 łyżka syropu klonowego
Orzechowy krokant do posypania
Jak wykonać ?
Ciasto:
Obraną marchewkę, i dynię w
jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą.
Mleko kokosowe podgrzać w
rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem klonowym wsypać płatki jaglane, żurawinę i rodzynki, wymieszać, odstawić aby płatki zmiękły i
wchłonęły płyn.
Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć na puch, ucierając
wbijać po jednym jajku, do masy dodać namoczone i wystudzone płatki, mąkę i na samym końcu
starte warzywa. Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do
połączenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Polewa:
Wszystkie składniki umieścić w
miseczce ustawić nad kąpielą wodną, mieszać do rozpuszczenia. Zimne ciasto
polać polewą, posypać orzechowym krokantem.
Słodkich wypieków!
Ps. Jeśli chcemy upiec to ciasto w tradycyjnej blaszce składniki należy podwoić i wydłużyć czas pieczenia.
Ps. Jeśli chcemy upiec to ciasto w tradycyjnej blaszce składniki należy podwoić i wydłużyć czas pieczenia.
Uwaga: zniżka 10% na produkty Ambition dla moich czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńale pysznie wygląda,idealne;)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje ;-)
UsuńCoś cudownego! https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;-)
UsuńBardzo pysznie , smakowite połaczenie
OdpowiedzUsuńMniam, pychotka :)
OdpowiedzUsuńAgata mamy podobne myśli:) za mną chodzi szarlotka jaglaną.
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto jak zwykle wspaniale przygotowane i podane :)