Jednogarnkowe pożywne danie, w
sam raz na zimne jesienno-zimowe dni.
To zaskakujące połączenie smaków, ale
bardzo smaczne, warte wypróbowania.
Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że
ma fajny kolor i lekko słodkawy smak.
Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I
każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę.
Składniki:
500 g świeżych flaków
1 szklanka fasoli Jaś
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
½ pora
2 plastry dyni- około 20 dag
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu
warzywno-drobiowego
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
1 łyżka przyprawy do flaków
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżeczka majeranku
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki do zawiesiny
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolę Jaś namoczyć dzień
wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.
Świeże flaki zagotować,
odcedzić na sicie.
Warzywa obrać, zetrzeć na tarce
jarzynowej o grubych oczkach, por
pokroić w pół krążki.
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku roztopić masło,
wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę,
zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40
minut lub do miękkości flaków, w trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz
koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i
pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.
Z mąki i małej ilości wody,
zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić.
Podawać posypane natką.
Smacznego!
Pięknie wygląda, zapowiada się smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń