STRONY

środa, 12 października 2016

Kakaowa szarlotka z makową bezą








Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania.
Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. 
Zachwyca smakiem i dobrze wygląda. 
W połączeniu ze słodkim winem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.
 Polecam!



Składniki:

 

Blacha 25/30 cm

Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka śmietany 18%
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker

Warstwa jabłkowa:
2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
2 kisiele cytrynowe
  4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
  4 łyżki wody

   Makowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru waniliowego
1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker
1/2 szklanki oleju
2 łyżki suchego maku

Jak wykonać ?


 

 

Ciasto: 

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki.


Masa z jabłek: 
Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.

Makowa beza:
 Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak,  nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.

Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć  makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta.

 Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. 

Słodkich wypieków!


10 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !