Kruche ciasto z warstwą winnych
jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej.
Zachwyca
smakiem i dobrze wygląda.
W połączeniu ze słodkim winem stanowi
prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Polecam!
Składniki:
Blacha 25/30 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
1,5 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka śmietany 18%
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
Warstwa jabłkowa:
2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
2 kisiele cytrynowe
4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
4 łyżki wody
Makowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru waniliowego
1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker
1/2 szklanki oleju
2 łyżki suchego maku
Jak wykonać ?
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
Warstwa jabłkowa:
2 kg winnych jabłek po obraniu-najlepiej antonówek
2 kisiele cytrynowe
4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
4 łyżki wody
Makowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
16 g cukru waniliowego
1 duży budyń śmietankowy Dr.Oetker
1/2 szklanki oleju
Jak wykonać ?
Ciasto:
Mąkę mieszamy razem z
proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy
całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto
dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód
wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki.
Masa z jabłek:
Obrane jabłka
kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając
cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy
kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.
Makowa beza:
Białka ubić na sztywną pianę wsypując
stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i
mak, nie przerywając ucierania cienką
strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia.
Na kruchy spód wyłożyć zimne
jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć
na tarce resztę zmrożonego ciasta.
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut.
Słodkich wypieków!
Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę na małym ogniu dodając cukier, jabłka mają być jędrne nie całkiem uduszone, do gorących wsypać suchy kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić.
Słodkich wypieków!
U Ciebie zawsze same pyszności i za każdym razem podziwiam Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPotrafisz kusic, pyszne
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, myślę, że bardzo by mi smakowało
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobilas smaka na szarlotke, z checia bym zjadla kawalek
OdpowiedzUsuńAle pychota :D
OdpowiedzUsuńAgata nie przestajesz zaskakiwać :) rewelacyjna szarlotka!
OdpowiedzUsuńJuż mnie skusil! Piekę w sobotę!
OdpowiedzUsuńPani Agato dziękuję za fantastyczne przepisy
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ❤
Usuń