STRONY

wtorek, 18 października 2016

Kiczeri-wegetariańskie



Kiczeri to tradycyjne  danie z kuchni indyjskiej, podstawą jest ryż i soczewica oraz masło ghee.
 Danie które oczyszcza i rozgrzewa organizm dzięki  przyprawom takim jak kurkuma, mielony kmin rzymski i imbir, w sezonie jesiennym robię je często, polecam na lekki zdrowy obiad lub ciepłą kolację. Odkąd je poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania.



Składniki:

3/4 szklanki ryżu basmati
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
około 4 szklanki gorącej wody
1 marchewka
1/2 młodej cukinii
2 łyżki masła klarowanego ghee
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta mielonego imbiru
sól do smaku
szczypta pieprzu do smaku

Sposób wykonania:


Ryż razem z soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie.





Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę, mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy.
Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu.




Zalewamy gorącą wodą,  dodajemy startą na tarce jarzynowej   marchewkę oraz cukinię  gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany.
 Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku.
 Rozkładamy na talerze podajemy gorące.

Smacznego!

Rada: Gdyby się okazało że ryż szybko chłonie wodę a jest jeszcze nie do gotowany zwiększyć ilość wody do 5 szklanek.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam smaki Indii, ale takiego dania nie znałam, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię połączenie pęczaku z zieloną soczewicą, taki ryż też by mi zapewne przypadł do gustu. chyba przygotuje sobie takie danie na jutro do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor tak zachęca do jedzenia, że trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !