STRONY

poniedziałek, 17 października 2016

Makaron z kiełbasą






Są takie dni, kiedy zmęczeni wracamy z pracy a chcemy jednak zjeść coś ciepłego na obiado-kolację. Właśnie wtedy potrzebny jest taki prosty przepis.
Makaron i kiełbasa? Oczywiście że tak, z kilku niewyszukanych i niedrogich składników też można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku  dodał twardy ser owczy. Jest pysznie!
Polecam.



Składniki:

30 dag makaronu penne
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
15 dag chudego boczku wędzonego
1 łyżka oliwy
10 dag twardego owczego sera pecorino romano
Natka pietruszki do posypania
Sól himalajska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:


Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple.

Na dużej patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę  oliwy, dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, przesmażyć, w trakcie dodając pokrojoną w pół plasterki cienką kiełbasę bekonową, całość smażyć pod przykryciem 5-7 minut, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać połowę  
startego na drobnej tarce sera, oraz wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą  sera.
Podawać od razu gorące.
Smacznego!





3 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie szybkie i smaczne dania, bo w tygodniu po pracy nie zawszr chce sie siedziec przy garach, pyszne polaczenie a ser nadaje charakteru potrawie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !