STRONY

środa, 2 listopada 2016

Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem




Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie. 

Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

Ciasto:
1 jajko
¾ szklanki gorącego mleka
1 łyżeczka miękkiego masła

Farsz:
1 szklanka fasoli Jaś
30 dag boczku wędzonego
2 cebule
Pęczek świeżego koperku
3 łyżki oleju
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Jak wykonać ? 

Pierogi zaczynam od zrobienia farszu:
Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko w kostkę, podlewam olejem i duszę 5 minut na patelni razem z posiekaną cebulą, dodaję do zmielonej fasolki, wsypuję posiekany koperek, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam. Odstawiam.

Ciasto:
Mąkę przesiewam na stolnicę , wbijam jajko, dodaję łyżeczkę miękkiego masła, wlewam powoli gorące mleko, mieszając ręką, zagniatam elastyczne  ciasto, odstawiam na chwilę, po czym wałkuję na placek, wycinam kółeczka, nakładam łyżeczką farsz, zlepiam brzegi, układam na ściereczce. 

Gotuję w osolonym wrzątku.
 Podaję gorące z okrasą .
Życzę smacznego!




3 komentarze:

  1. pierogi na pewno pyszne, ale bardzo mnie zaciekawiło to ciasto, muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Wyszły ci cudnie, musiał być pyszne.
    Muszę w końcu kiedyś zrobić własne pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  3. pierogi uwielbiam! ale z takim farszem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !