STRONY

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ciasto Latte macchiatto







Pyszne, mega wilgotne ciasto, warstwowe,  o smaku orzeźwiającej kawy, delikatny w smaku krem na bazie śmietany i serków homogenizowanych. Ciasto wbrew pozorom nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę „delikatności „ w przygotowaniu, mam na myśli ciasto kakaowe ale jak z nim postępować jest dokładnie opisane w przepisie. 
Uwielbiam piec warstwowe ciasta, jest wysokie a smakuje jak kawowy tort z najlepszej cukierni...napiszę wprost jest cudowne!
Dla amatorów kawy.


Składniki:

Blacha 42/29

Ciasto:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody


Masa kremowa:
½ litra śmietany 30%
56 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio
3 listki żelatyny
4 łyżki cukru pudru

Kawowy poncz:
300 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej posłodzonej
50 ml rumu
35 dag okrągłych biszkoptów
Ciemne kakao do oprószenia


Jak wykonać ?

CIASTO:
 Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
 Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać  delikatnie szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany .Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać. Piec 40 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.

PONCZ:
Wystudzoną zaparzoną kawę wymieszać z rumem.

MASA KREMOWA:
Żelatynę namoczyć w wodzie jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć, przełożyć do miseczki rozpuścić nad kąpielą wodną, można też włożyć na kilka sekund do mikrofali-uważać żeby jej nie zagotować !
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w  trakcie płynną żelatynę.

Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć resztę masy na to znów maczane w kawie biszkopty, posypać grubo kakao, wstawić na całą noc do lodówki.










Słodkich wypieków !

12 komentarzy:

  1. Wow! Kolejna odsłona talentu Agatki :) pyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata pyszne ciasto zaserwowalas

    OdpowiedzUsuń
  3. Appreciate this post. Will try it out.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawia mnie jedna rzecz,jak może się utrzymać górny brat ciasta na biszkoptach posypanych kakao?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzyma się, bo ciasto pod wpływem mokrych biszkoptów się "zlepia" pozdrawiam

      Usuń
  5. Zrobiłam twoje ciacho z dwoma modyfikacjami, a mianowicie:
    1. Biszkopt zrobiłam jasny
    2. Nasączyłam je espresso z dodatkiem likieru kawowego takiego z mlekiem
    Muszę powiedzieć że przepis jest suuuuper - sam pomysł na połączenie serków homogenizowanych z kremówką to rewelka. Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !