Pyszne, mega wilgotne ciasto,
warstwowe, o smaku orzeźwiającej kawy,
delikatny w smaku krem na bazie śmietany i serków homogenizowanych. Ciasto
wbrew pozorom nie jest skomplikowane, wymaga tylko trochę „delikatności „ w przygotowaniu,
mam na myśli ciasto kakaowe ale jak z nim postępować jest dokładnie opisane w
przepisie.
Uwielbiam piec warstwowe ciasta, jest wysokie a smakuje jak kawowy
tort z najlepszej cukierni...napiszę wprost jest cudowne!
Dla amatorów kawy.
Składniki:
Blacha 42/29
Ciasto:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Masa kremowa:
½ litra śmietany 30%
56 dag serka homogenizowanego waniliowego typu
Danio
3 listki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Kawowy poncz:
300 ml mocnej zaparzonej kawy rozpuszczalnej
posłodzonej
50 ml rumu
35 dag okrągłych biszkoptów
Ciemne kakao do oprószenia
Jak wykonać ?
CIASTO:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao
umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka jaj
ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać
żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną
mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z
proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia tak aby nie
naruszyć struktury piany .Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno,
boków nie natłuszczać. Piec 40 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić
przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
PONCZ:
Wystudzoną zaparzoną kawę wymieszać z rumem.
MASA KREMOWA:
Żelatynę namoczyć w wodzie jak w przepisie na
opakowaniu, odcisnąć, przełożyć do miseczki rozpuścić nad kąpielą wodną, można
też włożyć na kilka sekund do mikrofali-uważać żeby jej nie zagotować !
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę
dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych
obrotach dodając w trakcie płynną
żelatynę.
Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć
kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym
zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć
drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym ponczem wyłożyć
resztę masy na to znów maczane w kawie biszkopty, posypać grubo kakao, wstawić
na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków !
pychotka:)
OdpowiedzUsuńto prawda, jest przepyszne ;)
UsuńCudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWow! Kolejna odsłona talentu Agatki :) pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńAgata pyszne ciasto zaserwowalas
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie smaki
OdpowiedzUsuńAppreciate this post. Will try it out.
OdpowiedzUsuńZastanawia mnie jedna rzecz,jak może się utrzymać górny brat ciasta na biszkoptach posypanych kakao?
OdpowiedzUsuńTrzyma się, bo ciasto pod wpływem mokrych biszkoptów się "zlepia" pozdrawiam
UsuńZrobiłam twoje ciacho z dwoma modyfikacjami, a mianowicie:
OdpowiedzUsuń1. Biszkopt zrobiłam jasny
2. Nasączyłam je espresso z dodatkiem likieru kawowego takiego z mlekiem
Muszę powiedzieć że przepis jest suuuuper - sam pomysł na połączenie serków homogenizowanych z kremówką to rewelka. Dziękuję za inspirację
Bardzo proszę 🙃
Usuń