Kruche, korzenne ciasteczka delikatną
nutką anyżku, przełożone domowymi
powidłami śliwkowymi które smażyłam u schyłku lata. To propozycja na świąteczny
czas, są mięciutkie, choć zaraz po upieczeniu trochę twardnieją ale po
przełożeniu miękną, możemy je dekorować dowolnie.
Kwintesencja świąt. Zawsze są w
moim domu, lubimy je pochrupać ;)
Ostatni dzwonek aby je upiec.
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
25 dag miodu naturalnego
10 dag masła
15 dag cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
1/3 łyżeczki mielonego anyżku
2 jajka
1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
Szczypta soli
Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia
Lukier do dekoracji
Jak wykonać ?
Ciasto:
Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku,
podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę
soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę
pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką.
Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną,
mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i
odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką,
wałkujemy na grubość pół centymetra, literatką wycinamy jednakowe kółeczka.
Wyciąć tyle aby ich liczba była parzysta, układamy na
blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy około 15 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu studzimy.
Połowę zimnych ciasteczek lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie
dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy
powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś
czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach.
Wesołych Świąt!
Ale piękne! :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńAleż muszą być aromatyczne te pierniczki :) i jak zwykle piękne!
OdpowiedzUsuńAleż cudne te ciasteczka, pieknie wyglądają
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńCoś pięknego ciekawe jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńDelikatna nutka anyżu - w sam raz. Byleby nie przesadzić. Wygląda bardzo apetycznie, przepis ciekawy. Trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuńpierniczki cudownie pachnące świętami, idealne... Przepis wypróbowany, dzięki bardzo :)
OdpowiedzUsuń