STRONY

piątek, 13 stycznia 2017

Donaty (oponki) rumowe z lukrem





Oponki z dziurką to żelazny punkt karnawału , kojarzą mi się z dzieciństwem gdy mama często  piekła podobne nie tylko na tłusty czwartek. Są pyszne, delikatne, po prostu fantastyczne!
 Mają jedną wadę, znikają szybko i są mega kaloryczne.




Składniki:

CIASTO:

Na 20 sztuk dużych oponek
70 dag mąki tortowej
10 g suszonych drożdży Dr.Oetker
300 ml ciepłego mleka
4 jajka
50 g masła
4 łyżki rumu
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Szczypta soli

Dekoracja:
Lukier
Kolorowa posypka

Sposób wykonania:


Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli, cukrami oraz suchymi drożdżami w misce łyżką, wlać ciepłe mleko, wbić jajka i wyrobić ręką elastyczne ciasto, wlać rozpuszczone płynne masło oraz rum i ponownie wyrobić ciasto, wierzch oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką , rozwałkować na grubość 1,5 cm, szklanką wycinać krążki, w środku wyciąć kółka kieliszkiem. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki smażyć  w rozgrzanym oleju z każdej strony po kilka minut na złocisty kolor –ja smażyłam we frytownicy ustawionej na moc 170*c.
Upieczone studzić na kratce kuchennej wyłożonej ręcznikiem kuchennym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
 Zimne polukrować i udekorować dowolnie.





Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Agatko wspaniałe oponki! Wyglądają lepiej niż wspaniale! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam sama donatow a twoje wygladaja spektakularnie Jak z najdroższych sklepow WOW!

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... Na weekend już mam coś słodkiego, ale po niedzieli zabiorę się za podobne ;) bo ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! <3 Na takie smakowite oponki warto poświecić swoje oponki ;) Wyglądają bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !