Kluchy z dziurką uwielbia chyba
każdy z nas, ja bardzo, choć muszę ograniczać bo są sycące.
Podałam je w kremowym serowym
sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne!
Polecam Wam ten duet.
Składniki;
Kluski:
80 dag gotowanych ziemniaków
30 dag mąki ziemniaczanej
Sos:
½ kg mięsa z uda kurczaka bez
skóry
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
½ litra bulionu drobiowego
1 łyżka sera mascarpone
10 dag kremowego sera
gorgonzola
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sól himalajska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Świeżo posiekany koperek
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sosu:
Mięso z kurczaka pokroić w
kostkę, tak samo cebulę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać klarowane masło,
dodać cebulę i czosnek, zeszklić chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć solą i
pieprzem do smaku, podsmażyć 5 minut, zalać gorącym bulionem i dusić do
miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać łyżkę sera mascarpone oraz gorgonzola, dusić chwilę aż ser się rozpuści, zagęścić mąką rozrobioną małą ilością wody, dodać pół pęczka świeżo posiekanego koperku, ewentualnie doprawić do smaku, zestawić
z ognia.
Należy uważać z soleniem ponieważ
ser gorgonzola jest dość słony sam w sobie.
Kluski:
Gotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z
mąką ziemniaczaną na stolnicy, wyrobić ręką gładkie jednolite ciasto, z masy formować
kuleczki, lekko spłaszczyć, na środku zrobić wgłębienie, ułożyć na stolnicy, gotować w osolonym
wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z kremowym sosem.
Smacznego!
Mmmm pyszny obiadek)))
OdpowiedzUsuńCoś pysznego.... Na co dzień staram się unikać takich potraw, ale od czasu do czasu skuszę się. Kluski śląskie, to coś na co namawia mnie ciągle moje dziecko.. Wszelkie kopytka czy kartacze są przez nią pożądane:)
OdpowiedzUsuńAle cudowne danie Zazdroszcze twoim domownikom ze mogli skosztować takich klusek w towarzystwie pysznego mieska i sosu! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDo klusek warto dodac cale jajko a przed gotowaniem obtoczyc w mace ziemniaczanej tak robia czesto na slasku polecam
OdpowiedzUsuńCzasem dodaję jajko, ale zależy jakie ziemniaki mam :)
Usuń