STRONY

niedziela, 15 stycznia 2017

Zapiekanka warstwowa a'la gyros





Zapiekanka na wzór słynnej sałatki kebab-gyros. 
Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad  lub późny posiłek mimo tego że, trochę kalorii w sobie ma. 

Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy  w miesiącu, cudownie pachnie i tak samo smakuje. 
Gwarantuję,  że będziecie zachwyceni!


Składniki:


20 dag ryżu basmati w torebkach
½ kg mięsa z kurczaka ( pierś, lub uda bez skóry i kości)
½ małej  kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 ogórki konserwowe
25 dag sera cheddar lub gouda
2 łyżki oliwy
Przyprawa kebab gyros
Pieprz do smaku
Ketchup do posmarowania
Majonez do posmarowania

Sposób przygotowania:


Ryż gotuję na sypko w osolonym wrzątku, odcedzam z wody, wysypuję gorący  na dno żaroodpornej formy ceramicznej, zostawiam do przestudzenia.
Mięso z kurczaka kroję w kostkę, tak samo obraną czerwoną cebulę, dodaję do mięsa, oprószam dosć mocno przyprawą do grosa, dodaję oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na patelni . Zestawiam z ognia do wystudzenia.








Paprykę myję, wydrążam ziarna, kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o grubych oczkach. 

Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności:
Ryż ułożony w naczyniu smaruję cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję  1/3  ilości startego sera, na to układam warstwę kapusty, następnie podsmażone mięso, znów smaruję cienko ketchupem i majonezem , posypuję serem, wykładam wymieszane ogórki z  papryką, oprószam pieprzem do smaku, smaruję znów cieniutką warstwą majonezu i ketchupu, posypuję ostatnią warstwą sera żółtego.






Zapiekam 30 minut w temp 180*c. Podaję gorącą, smakuje równie dobrze odgrzewana.



Pycha!






5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !