Zapiekanka na wzór słynnej
sałatki kebab-gyros.
Mięso z warzywami i ryżem to świetny pomysł na obiad lub późny posiłek mimo tego że, trochę
kalorii w sobie ma.
Ta pyszna zapiekanka gości u mnie co najmniej dwa razy w miesiącu, cudownie pachnie i tak samo
smakuje.
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni!
Składniki:
20 dag ryżu basmati w torebkach
½ kg mięsa z kurczaka ( pierś,
lub uda bez skóry i kości)
½ małej kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
4 ogórki konserwowe
25 dag sera cheddar lub gouda
2 łyżki oliwy
Przyprawa kebab gyros
Pieprz do smaku
Ketchup do posmarowania
Majonez do posmarowania
Sposób przygotowania:
Ryż gotuję na sypko w osolonym
wrzątku, odcedzam z wody, wysypuję gorący na dno żaroodpornej formy ceramicznej,
zostawiam do przestudzenia.
Mięso z kurczaka kroję w
kostkę, tak samo obraną czerwoną cebulę, dodaję do mięsa, oprószam dosć mocno przyprawą
do grosa, dodaję oliwę, odstawiam na 20 minut po czym smażę mięso do miękkości na
patelni . Zestawiam z ognia do wystudzenia.
Paprykę myję, wydrążam ziarna,
kroję w kostkę, ogórka w plasterki, kapustę siekam, ser ścieram na tarce o
grubych oczkach.
Zapiekankę układam warstwowo wg następującej kolejności:
Ryż ułożony w naczyniu smaruję
cienko majonezem, następnie ketchupem, posypuję 1/3
ilości startego sera, na to układam warstwę kapusty, następnie
podsmażone mięso, znów smaruję cienko ketchupem i majonezem , posypuję serem,
wykładam wymieszane ogórki z papryką,
oprószam pieprzem do smaku, smaruję znów cieniutką warstwą majonezu i ketchupu,
posypuję ostatnią warstwą sera żółtego.
Zapiekam 30 minut w temp 180*c.
Podaję gorącą, smakuje równie dobrze odgrzewana.
Pycha!
Ja z pewnością byłabym zachwycona takim obiadem :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
My też uwielbiamy tą zapiekankę:)
OdpowiedzUsuńAleż genialne,nie wpadlabym na to,zrobię ☺
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, zapiekanka pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńPysznosci ;)
OdpowiedzUsuń