STRONY

czwartek, 12 stycznia 2017

Makaron z suszonymi pomidorami, cukinią i serem pleśniowym




Propozycja obiadowa na szybko, zielone, z włoskim akcentem suszonych w słońcu pomidorów, wyrazistości dodaje ser pleśniowy , a to wszystko na jednym talerzu , przygotowanie jest banalnie łatwe a smak rewelacyjny. Tak niewiele potrzeba żeby się smacznie najeść!....

Składniki:

Na dwie porcje
25 dag makaronu ze szpinakiem-może być zwykły np. penne
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 sztuk pomidorów z zalewy olejowej
1 mała cukinia
150 ml słodkiej śmietanki 12%
50 g sera pleśniowego blue
Sól himalajska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy 3 minuty pod przykryciem, wrzucamy pokrojone na cienkie paseczki suszone pomidory oraz umytą i pokrojoną na pół plasterki  cukinię, dusimy chwilę aż cukinia zmiekknie, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser pleśniowy, trzymamy na ogniu do momentu rozpuszczeniu sera.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy-nie przelewamy wodą, dodajemy do sosu, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu.


Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Zjadłbym trzy takie porcje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie dobrane składniki, skusiłabym się na dużą porcję

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto w me serce :)
    mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło że wpadłaś, tak dawno Cię nie było tutaj :D

      Usuń
  4. Agatko narobiłaś mi ochoty na Twoje danie. Makarony mogę jeść codziennie. Z tymi dodatkami na pewno wyśmienicie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie. Makaron uwielbiam w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaka na makaron narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !