Propozycja obiadowa na szybko,
zielone, z włoskim akcentem suszonych w słońcu pomidorów, wyrazistości dodaje
ser pleśniowy , a to wszystko na jednym talerzu , przygotowanie jest banalnie
łatwe a smak rewelacyjny. Tak niewiele potrzeba żeby się smacznie najeść!....
Składniki:
Na dwie porcje
25 dag makaronu ze szpinakiem-może
być zwykły np. penne
1 cebula
2 ząbki czosnku
4-5 sztuk pomidorów z zalewy
olejowej
1 mała cukinia
150 ml słodkiej śmietanki 12%
50 g sera pleśniowego blue
Sól himalajska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę,
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,
szklimy 3 minuty pod przykryciem, wrzucamy pokrojone na cienkie paseczki
suszone pomidory oraz umytą i pokrojoną na pół plasterki cukinię, dusimy chwilę aż cukinia zmiekknie,
doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, gdy warzywa będą miękkie, wlewamy
śmietankę oraz dodajemy pokruszony ser pleśniowy, trzymamy na ogniu do momentu
rozpuszczeniu sera.
Makaron gotujemy w osolonym
wrzątku, odcedzamy-nie przelewamy wodą, dodajemy do sosu, mieszamy, rozkładamy
na talerze, podajemy od razu.
Smacznego!
Zjadłbym trzy takie porcje :D
OdpowiedzUsuńpysznie dobrane składniki, skusiłabym się na dużą porcję
OdpowiedzUsuńprosto w me serce :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam
Jak miło że wpadłaś, tak dawno Cię nie było tutaj :D
UsuńAgatko narobiłaś mi ochoty na Twoje danie. Makarony mogę jeść codziennie. Z tymi dodatkami na pewno wyśmienicie smakują.
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Makaron uwielbiam w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka na makaron narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuń