STRONY

poniedziałek, 27 lutego 2017

Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami



Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia  orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej palowej. Pycha!




Składniki:

Gniazda bezowe na około 12 sztuk
6 białek
30 dag cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Opcjonalnie czerwony barwnik

Krem:
½ litra śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone
2-3  łyżki cukru pudru
3 banany

Jak wykonać ? 


Bezy:
Piekarnik nagrzewamy do 180*c.
Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia, cukier ma się rozpuścić  wlewamy sok z cytryny, dodajemy mąkę ziemniaczaną miksujemy jeszcze chwilę, dodajemy parę kropli czerwonego barwnika, mieszamy tylko rózgą miksera aby barwa była niejednolita.
Gęstą sztywną masę  przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wyciskamy okrągłe  bezowe gniazda.



 Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5 minut,  po czym temp zmniejszamy do 110*c i suszymy  90 minut, zostawiamy w zamkniętym  piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką.

Krem:
Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia.


 Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami.
Uwaga: Banany wciskamy krem dopiero przed podaniem, gdyż szybko ciemnieją.


Słodkich wypieków!

2 komentarze:

  1. wyglądają niesamowicie! :D wiosna, wiosna! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Ale cudeńka! A ja wciąż nie podjęłam się przygotowania bezy...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !