Powiało wiosną, chyba za sprawą
koloru ;)
Smarowidło do chleba na bazie
zdrowej kaszy jaglanej z dodatkiem gotowanego brokuła, czosnku, dymki i kanapkowego serka , niebanalna propozycja a
jaka smaczna, odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stałe gości w moim śniadaniowym
menu. Polecam!
Składniki:
1 torebka kaszy jaglanej
1 świeży brokuł
2 cebule dymki ze szczypiorem
3-4 ząbki czosnku
150 g kanapkowego serka
śmietankowego lub czosnkowego
2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną opłukać zimną
wodą-razem z woreczkiem.
Gotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić,
wsypać do miski. Brokuła podzielić na różyczki, również ugotować, odcedzić
dodać do kaszy, całość wystudzić.
Połączyć z obranym i posiekanym
czosnkiem oraz cebulą dymką, dodać kanapkowy serek, wlać śmietankę,
doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zmiksować blenderem do uzyskania
konsystencji pasty.
Schłodzić, podawać na bułeczce czy chrupkim pieczywie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !