STRONY

niedziela, 26 lutego 2017

Pasta jaglano-brokułowa


Powiało wiosną, chyba za sprawą koloru ;) 
Smarowidło do chleba na bazie zdrowej kaszy jaglanej z dodatkiem gotowanego brokuła, czosnku, dymki  i kanapkowego serka , niebanalna propozycja a jaka smaczna, odkąd zrobiłam ją pierwszy raz na stałe gości w moim śniadaniowym menu. Polecam!

Składniki:

1 torebka kaszy jaglanej
1 świeży brokuł
2 cebule dymki ze szczypiorem
3-4 ząbki czosnku
150 g kanapkowego serka śmietankowego lub czosnkowego
2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą-razem z woreczkiem. 
Gotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić, wsypać do miski. Brokuła podzielić na różyczki, również ugotować, odcedzić dodać do kaszy, całość wystudzić.
Połączyć  z obranym i posiekanym  czosnkiem oraz cebulą dymką, dodać kanapkowy serek, wlać śmietankę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji pasty. 
Schłodzić, podawać na bułeczce czy chrupkim pieczywie.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !