Prawdziwa słodka rozkosz dla
podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia orzeźwiający krem cytrynowy i banany,
wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej
palowej. Pycha!
Składniki:
Gniazda bezowe na około 12
sztuk
6 białek
30 dag cukru
Szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Opcjonalnie czerwony barwnik
Krem:
½ litra śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
3 banany
Jak wykonać ?
Bezy:
Piekarnik nagrzewamy do 180*c.
Białka jaj o temperaturze
pokojowej ubijamy na sztywną puszystą pianę ze szczyptą soli, cały czas
miksując wsypujemy stopniowo po dwie łyżki cukru aż do skończenia, cukier ma się
rozpuścić wlewamy sok z cytryny,
dodajemy mąkę ziemniaczaną miksujemy jeszcze chwilę, dodajemy parę kropli
czerwonego barwnika, mieszamy tylko rózgą miksera aby barwa była niejednolita.
Gęstą sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie
gwiazdy i na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, wyciskamy okrągłe bezowe gniazda.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy 5
minut, po czym temp zmniejszamy do 110*c
i suszymy 90 minut, zostawiamy w
zamkniętym piekarniku do całkowitego
wystudzenia.
Bezy mają być twarde a w środku
z delikatną pianką.
Krem:
Schłodzoną kremówkę ubijamy z
serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz
cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia.
Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z
pokrojonymi bananami.
Uwaga: Banany wciskamy krem
dopiero przed podaniem, gdyż szybko ciemnieją.
Słodkich wypieków!
wyglądają niesamowicie! :D wiosna, wiosna! :D
OdpowiedzUsuńWow! Ale cudeńka! A ja wciąż nie podjęłam się przygotowania bezy...
OdpowiedzUsuń