STRONY

sobota, 11 lutego 2017

Klasyczne faworki z pudrem



Uwielbiany przez większość z nas klasyczny chrust  to propozycja na karnawałowe party czy tłusty czwartek , kruche listki smażone na oleju, oprószone pudem,  przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne, cały sekret tkwi w długim ugniataniu i wybijaniu wałkiem, dzięki temu wtłaczamy w nie dużo powietrza, po usmażeniu są  super kruche i delikatne. 
Klasyka która zawsze się udaje!


Składniki:


40 dag mąki tortowej

6 żółtek
½ szklanki śmietany 18%
3 dag masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru z prawdziwą wanilią
Szczypta soli
1 łyżka wódki 40%
Olej lub smalec do smażenia
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:


Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, dodaję żółtka, zimne pokrojone na wiórki masło  oraz śmietanę, wlewam łyżkę wódki i zagniatam ciasto dość długo-aż będzie jednolite i sprężyste, takie jak na domowy makaron. 

Następnie wybijam z każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło.


Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę.

Faworki smażę partiami z obu stron  na złocisto na rozgrzanym oleju, wyjmuję łyżką cedzakową do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym , aby osączyć z tłuszczu, zimne oprószam pudrem.




Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Pyszny deser jak zwykle Agatko :) i oczywiście jak zwykle niezwykle apetyczne zdjęcia, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Tyle żółtek, nie mogło być inaczej ;)

      Usuń
    2. Ja daje 4 żółtka i 5dkg masła bez cukru pudru, wychodzą super

      Usuń
  3. Postaram się zrobić w tym roku , Skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faworki jak Faworki, ale zdjęcia rewelacyjne. Przyciągają uwagę! Cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Faworki wspaniałe się prezentują, usmażone na piękny złoty kolor i co najważniejsze; na pewno są bardzo pyszne. Ja robię faworki z podobnego przepisu, tylko 6 żóltek dodaję na 30 dkg mąki. Nie dodaję do ciasta cukru waniliowego i masła, ale wiadomo każdy ma swoje sprawdzone przepisy. Cukier waniliowy mieszam z pudrem i taką mieszkanką posypuję faworki. Mój przepis, który ma już prawie 70 lat, dostałam od mamy mojej koleżanki. Gorąco pozdrawiam 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !