STRONY

niedziela, 12 lutego 2017

Tort bezowy Lusette



Pavlovą uwielbiam, szczególnie  z orzeźwiającym kremem cytrynowym i owocami sezonowymi, ach…tęsknię za latem!

Moja propozycja którą widzicie na zdjęciach to tort bezowy z miękkim piankowym wnętrzem, kremem z gorzkiej  czekolady i pokruszonymi wafelkami Lusette, wyborny, dla wielbicieli czekoladowych smaków , obłędnie słodki, wbrew pozorom wcale nie trudny do wykonania, można torcik  jeszcze polać sosem karmelowym ale uznałam że dość słodyczy!



Składniki:


3 blaty bezowe o śr 20 cm:
6 białek
30 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
Szczypta soli

Krem:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki mascarpone
2 wafelki mleczne Lusette
1 wafelek czekoladowy Lusette

Sposób przygotowania:

Beza:
Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam sok z cytryny oraz dodaję mąkę ziemniaczaną, miksuję.

Dwie duże płaskie blachy-od piekarnika, wykładam papierem pergaminowym, na jednej rysuję dwa okręgi o śr 20 cm na drugiej jeden, masę bezową dzielę na 3 równe części i rozsmarowuję na narysowanych okręgach formując koło. 
Wkładam do nagrzanego do 170*c piekarnika z termo-obiegiem piekę 5 minut, po czym temperaturę zmniejszam do 120*c i suszę bezy 90 minut. 

Zostawiam w uchylonym  piekarniku do momentu wystudzenia. 
Najlepiej na całą noc.

Krem Lusette:
Śmietankę podgrzewam w rondelku, ale nie należy dopuścić do zagotowania! dodaję połamaną gorzką czekoladę, czekam chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszam do całkowitego rozpuszczenia. 
Studzę. 
Wkładam do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej, dodaję mascarpone i miksuję na gęsty krem , wafelki kruszę dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką.

Kremem przekładam krążki bezowe.
 Schładzam torcik w lodówce.



Słodkich wypieków!
Wpis dodaję do akcji konkursowej na Durszlaku, trzymajcie kciuki!










7 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !