STRONY

poniedziałek, 13 lutego 2017

Schabowe z sosem pieczarkowym



Można powiedzieć polska klasyka. Kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli, dzięki temu Są niesamowicie soczyste, panierowane i smażone, z dodatkiem kremowego sosu pieczarkowego z nutką białego wina, jak wieprzowinę jem bardzo rzadko tak te kotlety kocham!  Podaję zazwyczaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z pora. Pyszne.



Składniki:

1 kg schabu bez kości
1 cebula
Mleko
Sól i pieprz do smaku
Jajka do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej do smażenia

Sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek
1 łyżka klarowanego masła
1 szklanka słodkiej śmietanki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab myję , kroję na 5 grubszych plastrów, rozbijam tłuczkiem do mięsa na kotlety, układam w  misce, posypuję pokrojoną na piórka cebulą, zalewam mlekiem, tak aby kotlety były zanurzone.
Odstawiam do lodówki na minimum 3 godziny, po tym czasie kotlety osączam z mleka, (mleko należy wylać) panieruję w rozkłóconym jajku z solą i pieprzem, panieruję w bułce tartej. Smażę na złocisto na rozgrzanym oleju.


Sos:
W rondelku rozgrzewam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, podsmażam 2-3 minuty, po czym dodaję pokrojone na plasterki pieczarki, smażę chwilę, podlewam winem, dodaję śmietankę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, duszę do momentu aż sos zgęstnieje.
Podaję kotlety polane sosem.
Smacznego!

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !