STRONY

sobota, 11 marca 2017

Chutney z czerwonej cebuli





Nie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez zbędnych dodatków tylko te podstawowe, doskonały dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy pasztetów. Polecam gorąco także na świąteczny czas.

Składniki:

5 średnich czerwonych cebul
5  łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml octu balsamicznego 
100 ml czerwonego wytrawnego wina
Sól himalajska różowa do smaku
 Świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać , włożyć do malaksera i posiekać drobno, można też drobniutko pokroić nożem, do rondelka wlać olej rzepakowy, dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolniutkim ogniu około 20 minut, mieszać od czasu do czasu-nie dopuścić do przypalenia cebuli bo stanie się gorzka i będzie do niczego!
Następnie dodać miód, wlać ocet balsamiczny oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem, dusić kilka minut aż płyn odparuje a cebula stanie się szklista. Wystudzić przełożyć do słoiczka.

W lodówce może stać do tygodnia-dłużej nie próbowałam bo szybko znika.



Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ja jeszcze też nie probowałam chutney z cebuli,ale bardzo lubię smażoną cebulę, więc myślę, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !