STRONY

niedziela, 12 marca 2017

Pate z wątróbki drobiowej





Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi  smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego  ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha!

Składniki:

45 dag wątróbki drobiowej
20 dag masła
2 szalotki
50 g rodzynek
100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni
1 łyżka ziół prowansalskich
3-4  łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Mleko do namoczenia wątróbki
Mąka pszenna do obtoczenia wątróbki

Jak wykonać ?

Rodzynki wsypać do miski, zalać nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny.

 Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny  w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni.

Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem  na kremowy mus. 
Wyłożyć do ceramicznych miseczek, schłodzić.



Smacznego!


2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !