STRONY

niedziela, 26 marca 2017

Jajeczna terrina z groszkiem


Jajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka.


Składniki:

Forma 10/18 cm
40 dag kefiru naturalnego
3 jajka
4 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki chrzanu
3 ząbki czosnku
½ puszki zielonego groszku
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie –jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej zawartości, dodać do kefiru i dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie.

Do drugiej dodać groszek z puszki, doprawić do smaku solą, zmiksować blenderem na mus.
Formę wyłożyć folią, wylać warstwę z groszku, włożyć na kilka minut do zamrażarki aby szybko stężała, gdy masa zastygnie wyjąć i wyłożyć masę jajeczna, wygładzić łyżką. Włożyć na całą noc do lodówki aby zastygła. 
Przed podaniem kroić na plastry, udekorować jajkiem i zieleniną.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zakochałam się w tym pistacjowym kolorze! Chcę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !