Domowe posiłki muszą być
różnorodne i kolorowe, tym razem postawiłam na wiosenną zieleń z dodatkiem suszonych
pomidorów .
Lekkie mimo, że z makaronem, pyszne i bezmięsne, doprawione ziołami ,
świeżą aromatyczną bazylią która potrafi nadać potrawie charakteru i tartym drobniutko parmezanem. Obiad w 20 minut.
Składniki:
Porcja dla 2 osób:
25 dag makaronu muszelki
100 g naturalnego jogurtu Bio
½ cukini
½ pora
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili (miałam w
zalewie olejowej)
1 łyżka oliwy z suszonych
pomidorów
40 g startego drobno parmezanu
4 listki świeżej bazylii
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta ziół włoskich do smaku
Sposób wykonania:
Jogurt mieszamy z tartym
drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej.
Makaron gotujemy all dente w
osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka.
Mieszamy z
jogurtem.
Trzymamy w cieple.
Por kroimy na paseczki tak samo
cukinię, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.
Wrzucamy na patelnię dusimy
na małym ogniu pod przykryciem na oliwie aż cukinia będzie przesmażona ale
jeszcze dość twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę
chili, smażymy minutę, zdejmujemy z
ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na
talerze, przykrywamy warzywami, dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu.
Smacznego!
Pycha obiadek ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) lubie takie szybkie i smaczne obiady ;)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo lekko i wiosennie, pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuń