STRONY

niedziela, 21 maja 2017

Fritatta ze szparagami i rzodkiewką








Szparagi nadają się nie tylko do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą –to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów.

Składniki:

na dwie porcje:
10 sztuk zielonych szparagów
Kawałek pora
½ cukinii
½ czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek cienkiego szczypiorku
4 jajka
100 ml mleka
sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, oderwać zdrewniałe końce, gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić pokroić na kawałki, por, wydrążoną paprykę oraz umytą rzodkiewkę pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
Na petalni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić czosnek oraz warzywa , podsmażyć do momentu aż zmiękną, dodać szparagi,  doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Jajka zmiksować z mlekiem na jednolitą masę, zalać warzywa na patelni, posypać szczypiorkiem , smażyć na wolnym ogniu do momentu aż wierzch się zetnie. Podawać od razu.


Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !