Szparagi nadają się nie tylko
do zupy czy kruchej tarty, korzystajmy z sezonu i delektujmy się smaczną fritattą
–to propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, zajmuje prawie tyle czasu co
smażenie zwykłej jajecznicy, bogactwo smaków i aromatów.
Składniki:
na dwie porcje:
10 sztuk zielonych szparagów
Kawałek pora
½ cukinii
½ czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek cienkiego szczypiorku
4 jajka
100 ml mleka
sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Szparagi opłukać pod bieżącą
wodą, oderwać zdrewniałe końce, gotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić
pokroić na kawałki, por, wydrążoną paprykę oraz umytą rzodkiewkę pokroić, ząbek
czosnku przecisnąć przez praskę.
Na petalni rozgrzać niewielką
ilość oleju, wrzucić czosnek oraz warzywa , podsmażyć do momentu aż zmiękną, dodać
szparagi, doprawić do smaku solą oraz
pieprzem.
Jajka zmiksować z mlekiem na
jednolitą masę, zalać warzywa na patelni, posypać szczypiorkiem , smażyć na
wolnym ogniu do momentu aż wierzch się zetnie. Podawać od razu.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:) robiłam ostatnio coś podobnego, ale z piekarnika ;)
OdpowiedzUsuń