STRONY

piątek, 19 maja 2017

Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret



Uwielbiam lekkie sałatki ze szparagami, pełne kolorów wiosny, doskonale komponują się z domowym winegretem ,  wystarczy dobry pomysł i odrobina chęci aby z prostych składników wyczarować lekką  super smaczną i aromatyczną sałatkę. Sezon na szparagi jest krótki, korzystajmy póki czas.
 Na podwieczorek spisze sie doskonale, można też zabrać w słoiku do pracy.

Składniki:

½ główki lodowej sałaty
1 kulka mozzarelli
10 sztuk zielonych szparagów
1 malinowy pomidor
½ ogórka
Pęczek rzodkiewki
3 łyżki płatków migdałowych

Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka białego octu winnego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 mały ząbek czosnku 
1 czubata łyżeczka miodu
Posiekane zioła np. koperek

Sposób przygotowania:


Szparagi myję, odłamuję zdrewniałe końce, gotuję w osolonym wrzątku główkami do góry 3-4 minuty, wyciągam z wody, studzę, kroję na kwałki.
Sałatę, myję kroję, tak samo pomidora, ogórka i rzodkiewkę, składniki mieszam w salaterce, dodaję ugotowane i ostudzone szparagi oraz osączony z zalewy  pokrojony w kostkę ser mozzarella.

Sos winegret:
Kilka gałązek koperku siekam drobniutko , mieszam w słoiczku razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dodaję oliwę, sól, pieprz  miód, wlewam winny  ocet, słoiczek zakręcam i energicznie wstrząsam do jednolitego połączenia, sałatkę polewam przed podaniem, posypuję prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.




 Smacznego!













3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !