STRONY

piątek, 26 maja 2017

Kurczak po włosku




Filety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek  i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko.

Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam.

Składniki:

80 dag fileta z kurczaka
25 dag świeżych pieczarek
10 dag szynki parmeńskiej
5 dag wędzonego boczku
50 g zielonych oliwek
1 puszka pomidorów
1 cebula
½ cukinii
Kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie
100 ml białego wytrawnego wina
Zioła włoskie do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć aż tłuszcz się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz a do tłuszczyku dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje,  włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć. 








Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykryć garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią.

 Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.


Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !