STRONY

środa, 24 maja 2017

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką



Proste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne na słodki poczęstunek do filiżanki herbaty.

Zawsze się udaje i szybko znika!




Składniki:

Blacha 25/30 cm
25 dag masła
15 dag cukru pudru
30 dag mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki zielonych migdałów
32 g cukru z wanilią
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
zielony barwnikk-opcjonalnie
½ kg pokrojonego rabarbaru

Kruszonka:
20 dag mąki tortowej
12 dag zimnego masła
1 łyżka otartej skórki z cytryny
10 dag cukru

Sposób przygotowania ciasta:

 Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut.
Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami oraz mąką ziemniaczaną, po łyżce dodawać stopniowo do masy jajecznej cały czas ucierając , aż do skończenia. 
¾ gotowego ciasta wykładamy do wyłożonej wcześniej pergaminem blaszki, do reszty dodać odrobinę zielonego  barwnika, zmiksować i wyłożyć na ciasto białe, widelcem lekko przemieszać warstwy, rozsypać świeżo pokrojony rabarbar
Składniki kruszonki połączyć ze sobą, rozetrzeć w palcach, posypać ciasto.

Piec około 45-50 minut lub do suchego patyczka w temp 175*c na grzaniu góra dół.



Słodkich wypieków!



2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !