STRONY

poniedziałek, 29 maja 2017

Szparagowa sałatka z tortellini i botwinką





Sezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka.

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
½ pęczka botwinki (liście)
1 malinowy pomidor
15 dag pierożków tortellini z serem
1 kulka mozzarelli w zalewie
½ pęczka świeżego koperku
Oliwa z oliwek do skropienia
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, gotujemy w wysokim garnku w osolonym wrzątku  przez 5-15 minut w zależności od grubości-mają pozostać jędrne ale musza być miękkie. Studzimy kroimy na kawałki.
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy wodą. Zostawiamy do ostygnięcia.
Botwinkę, pomidora i koperek myjemy, kroimy. Tak samo kroimy osączoną z zalewy ser mozzarella, wszytkie składniki mieszamy w salaterce, skrapiamy dobrej jakości oliwą oraz sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku białym pieprzem oraz solą. Schładzamy w lodowce i podajemy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !