STRONY

wtorek, 30 maja 2017

Lodowy puchatek





Deser który przypomina mi wakacje w górach, kiedy zmęczeni całodzienną wędrówką po szlakach, wstąpiliśmy do pewnej zakopiańskiej kawiarni na uzupełnienie  utraconych kalorii, wtedy smakował jak nigdy J

Ptasie mleczko, warstwa śmietanki, tęczowa galaretka ,owoce i lody, całość udekorowana jest z grubsza posypką Lion, listek świeżej mięty to kropka nad „i” Deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Smak lata!

Składniki:

Na 4-6 pucharków
Ptasie mleczko:
330 ml śmietany kremówki
1 zielona galaretka kiwi lub agrestowa

300 ml bitej słodkiej śmietany
1 galaretka kiwi
1 galaretka poziomkowa Dr.Oetker
20 dag świeżej borówki
6 łyżek posypki Lion
10 gałek lodów waniliowych
Świeże liście mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser zaczynamy od przygotowania galaretek:
Galaretkę kiwi, poziomkową oraz brzoskwiniową rozpuszczamy, każdą osobno w 300 ml gorącej wody, rozlewamy do płaskich misek, odstawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej do lodówki.
Stężałe wyjmujemy z naczynia kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą.

Zieloną galaretkę do ptasiego mleczka rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę, dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno, miksujemy z galaretką, od razu rozlewamy po równo do szklanych pucharków. Gdy stężeje (w lodówce)  rozkładamy warstwę bitej śmietany, posypujemy kolorowymi  galaretkami , oraz owocami, kładziemy do każdego pucharka po dwie gałki lodów waniliowych posypujemy posypką Lion. Dekorujemy miętą i podajemy.


Smacznego!



5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !