STRONY

wtorek, 30 maja 2017

Sznycle z indyka w pieczarkach



Sznycle indyka w pieczarkach

Obiadowe danie które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko kolejno dodawać składniki, tak przygotowane sznycle z indyka są nie tylko smaczne ale i soczyste a z młodymi ziemniakami smakują super. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha!

Składniki:

80 dag sznycli z indyka
35 dag pieczarek
2 cebule
½ czerwonej papryki
10 dag szynki parmeńskiej
200 ml białego wina
1 czubata łyżka ostrej musztardy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka  ziół włoskich (prowansalskich)
½ szklanki wody
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Pokrojone na plastry sznycle z indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół godziny aby naszły przyprawami.

Cebulę i szynkę parmeńską kroję w kostkę, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski.

Na głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę z szynką aż się leciutko zrumieni, dodaję paprykę oraz pieczarki, podlewam winem i duszę 5-7 minut, po tym czasie dodaję obtoczone sznycle w przyprawach, podlewam wodą i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, w trakcie dodaję musztardę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem,  podczas  duszenia  część płynu odparuje a sos zgęstnieje. 
Nie ma potrzeby zagęszczania. 
Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką , podawać z młodymi ziemniakami.


Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !