Wyśmienite
w smaku ciasto bez odpalania piekarnika , w sam raz na słodki poczęstunek, z
malinami i żelką kokosową to prawdziwa słodka gratka. Jeden z moich ulubionych
serników bez pieczenia.
Składniki:
Forma
24/24 cm
2
duże opakowania herbatników maślanych
Masa serowa:
½
kg twarogu mielonego
10
dag masła
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
100
ml mleka
3
jajka
½
szklanki cukru
16
g cukru waniliowego
Warstwa
malinowa:
½
litra malin
½
szklanki cukru
1
szklanka wody
Żelka
kokosowa:
½
litra mleka kokosowego
½
szklanki cukru
25
g żelatyny Dr.Oetker
2
łyżki wiórek kokosowych
50
ml likieru kokosowego
Wiórki
do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masa serowa:
Masło przełożyć do garnka,
rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry, postawić garnek na średnim
ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. Budyń i mąkę
ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając
ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.
Warstwę herbatników ułożyć w
blaszce, wylać jeszcze ciepłą masę serową, przykryć drugą warstwą herbatników.
Masa malinowa:
Maliny przesypać cukrem,
wstawić na kuchenkę wlać wodę i doprowadzic do wrzenia, pogotować minutę, dwie,
zestawić z ognia, wsypać do masy suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia,
wystudzić, tężejącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwa
herbatników, włożyć do lodówki na czas robienia żelki kokosowej.
Warstwa kokosowa:
Żelatynę zalać ½ szklanki
mleka kokosowego, pozostałe mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, do
gorącego dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia
żelatyny. Odstawić do wystudzenia, gdy zacznie tężeć można masę napowietrzyć
mikserem-powstanie pianka, do zimnej masy wlać likier kokosowy oraz wsypać dwie
łyżki wiórek i wymieszać. Tężejącą masę wylać na herbatniki, oprószyć grubo wiórkami,
gotowy sernik chłodzić cała noc w lodówce.
Smacznego!
Pyszny sernik. Robiłam niedawno podobny:)
OdpowiedzUsuńAle piękny!
OdpowiedzUsuńCzy ser może byc z kubelka?
OdpowiedzUsuńPolecam tylko "mój ulubiony " innych nie używam.
Usuń